Category: Uncategorized

ВО СЕЌАВАЊЕ на МОМЧИЛО ТРАЈКОВСКИ 1958 – 2024

На 6 јуни 2024 година во Кино салата на Музејот на Македонија се одржа комеморација по повод прераната смрт на Момчило Трајковски. Воведен збор кажа директорот на НУ НКЦ м-р Мемет Селмани ВИДИ За Read More

Во сеќавање на МОМЧИЛО ТРАЈКОВСКИ 1958 – 2024

Почитувани, Ве известуваме дека на 06.06.2024 година (четврток) со почеток во 12:00 часот во просториите на НУ Музеј на Македонија (Кино Сала) ќе се одржи комеморација за нашиот драг и почитуван колега Момчило Трајковски Read More

Одлуки за вработување по ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 02/2022

Врз основа на член 12 став 2 алинеја 7 од Статутот на Националната установа, Национален конзерваторски центар-Скопје, член 77-ж од Законот за културата (“Службен весник на Република Македонија” број 31/98, 49/03, 82/05, 24/07,116/10, 47/11, Read More

ЈАВЕН ОГЛАС бр.02/2022

ЈАВЕН ОГЛАС бр.02/2022 за вработување на неопределено работно време за 3 (три) лица НУ Национален конзерваторски центар – Скопје објавува оглас за вработување на  3 (три) лица за следните работни места: Даватели на услуги Read More

Увид на Аквадуктот во Скопје

Заеднички увид на Аквадуктот во Скопје со Мемет Селмани, Директор на Националниот конзерваторски центар, Мирка Илоска – Раководител на реализација на проектот, Цветанка Хаџи Пецова – Конзерваторски надзор, Елена Ивановиќ – археолог конзерватор и Read More

Археолошкото истражување кое се изведува во село Дабниште, Кавадарци

Археолошкото истражување кое се изведува во село Дабниште, Кавадарци

Прашање: Информации за археолошкото истражување кое се изведува во село Дабниште, Кавадарци. До кога е предвидено да трае истражувањето и на кој дел од територијата на Дабниште се одвива истото? Дополнително, дали истражувањето е Read More

Барање информации за културното наследство во ОХРИД

Барање информации за културното наследство во ОХРИД

Кои се активности преземени за заштита на културното наследство во Охрид од 1980 година до 2004 година? Поради обемноста на бараната информација, а врз основа на член 22 од Законот за слободен пристап до Read More

Канческа-Милевска најави конзервација на фрескоживописот на „Св.Ѓорѓија“ во Струга

Канческа-Милевска најави конзервација на фрескоживописот на „Св.Ѓорѓија“ во Струга

Наскоро ќе биде конзервиран фрескоживописот на црквата „Св.Ѓорѓија“ во Струга, најави министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, која денеска оствари средба со директорите на Центарот за култура „Браќа Миладиновци“, на Струшките вечери на поезијата и Read More

Конкурс за финансирање на проекти за 2013 година

Конкурс за финансирање на проекти за 2013 година

Врз основа на член 65, а во врска со членовите 8 и 62 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/2010, 47/2011, 51/2011) Министерството за култура распишува Read More