Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска го посети Националниот конзерваторски центар

03_konzervatorski_640

Националниот конзерваторски центар ќе биде опремен со два нови апарата кои наскоро ќе бидат ставени во функција, обезбедени се од Владата на РМ и ќе се користат во лабораторијата за физичко-хемиски испитувања на културното наследство. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска го посети Националниот конзерваторски центар каде за време на работната средба со директорот на оваа национална установа Мемет Селмани, констатираа дека плановите се реализираат според динамиката. Преку Министерството за култура за оваа година се обезбедени средства за над 40 проекти за конзервација и реставрација на верски објекти, санација на фасади и активности на локалитети информираше министерката за култура.

03_konzervatorski_640 – НУ Национален конзерваторски центар е значајна институција бидејќи е матична за заштита на културното наследство на целата територија на Република Македонија. Можеби многу работи што таа ги реализира не се видливи, но се многу значајни за заштитата на културното наследство. Министерството за култура континуирано финансиски ги поддржува проектите на Центарот, кои се однесуваат на непосредна превенција, заштита, презентација, валоризација и ревалоризација на недвижното културно наследство“, рече Канческа-Милевска.

Покрај од буџетот од државата, некои проекти се реализираат и со странски грантови. До октомври треба да заврши реставрацијата на фасадата на Шарена џамија во Тетово со средства од Амбасадата на САД, а со грант од Советот на Европа е почнат проектот за комплексот Старо Нагоричане.   01_konzervatorski_640   Како што истакна министерката за култура, Националниот конзерваторски центар ќе биде опремен и со два нови апарата кои наскоро ќе бидат ставени во функција. Апаратите се обезбедени се од Програмата на Владата на РМ за опремување на лабаратории во државните институции и ќе се користат во лабораторијата за физичко-хемиски испитувања на културното наследство. Директорот Селмани рече дека НКЦ има специјализирани ателјеа за конзеврација на фрески, мозаици, икони и дрвена пластика и дека имаат малку стручен кадар кој очекува да биде обновен, зашто постојниот заминува во пензија. – Ќе се потрудиме со поддршка на Владата да се обезбедат лица за вакви специфични струки за ателјеата да функционираат без застој. И како Министерство за култура ќе се потрудиме да се дадат вработувања за да не згаснат овие дејности, рече Канческа-Милевска.
06_konzervatorski_320интернет магазин диски на авторейтинг бюджетных ноутбуковФильчаков прокурор отзывыtoyo snowproxсамый громкий смартфон в мире